02
mrt

5 tips voor een kindvriendelijke tuin

Wil je een tuin waarin je kinderen vrijuit kunnen spelen en ontdekken? Maar wil je ook dat je tuin er nog wel stijlvol uitziet? Lees dan hier 5 tips voor een kindvriendelijke tuin die ook gezellig is én er mooi uitziet.

1.      Houd het veilig

In hun enthousiasme rennen kinderen vrolijk rond en kijken ze niet altijd uit waar ze terecht komen. Een valpartij is dus zo gebeurd. Daarom is een zachte ondergrond in de tuin wel zo fijn. Een gazon of rubberen tegels maken valpartijen een stuk minder pijnlijk. Verder kun je scherpe hoeken van de tuintafel en stopcontacten bedekken, zodat kinderen zich niet bezeren.

2.      Pas op met planten

Groen in je tuin ziet er natuurlijk mooi uit, maar pas wel op welke planten je neerzet. Jonge kinderen stoppen veel in hun mond, dus giftige planten moet je vermijden. Denk dan aan de taxus, meiklokjes, gouden regen, monnikskap, vingerhoedskruid en de doornappel. Ook planten met doorns en stekels kun je beter niet in de tuin zetten, want er is een grote kans dat je kinderen zich daar aan prikken. Kies dus voor veilige planten of zet eventueel planten die ene risico vormen buiten het bereik van kinderen.

3.      Zorg voor genoeg schaduw

Vooral in de zomer als de zon lang en fel schijnt kunnen kinderen snel verbranden. Zorg daarom voor voldoende schaduwplekken in de tuin. Dit kan door een doek op te hangen, een parasol neer te zetten of met je kinderen onder een overkapping te gaan zitten. Onder die overkapping kun je natuurlijk ook mooi een fijne tuinmeubelset neerzetten waar je zelf heerlijk kan genieten.

4.      Neem een moestuin

Een moestuintje leert kinderen hoe alles groeit. Wat is er nou leuker dan groente en kruiden uit eigen tuin op je bordje terugvinden? Kinderen vinden het geweldig om met potjes en plantjes in de weer te zijn en te kijken of alles al groeit. Druiven, tomaatjes, aardbeien en bessen zijn allemaal heel geschikt om in een moestuintje voor je kinderen te hebben. Zo hebben ze plezier in de tuin én zullen ze hun bordje sneller leegeten.

5.      Nodig uit om te spelen

Zorg dat er voldoende vermaak aanwezig is in je tuin. Plaats een zandbak, blaas een zwembadje op en zet leuke speeltoestellen neer. Bijvoorbeeld een schommel, glijbaan, speeltoren of trampoline.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om samen met jou een kindvriendelijke tuin te ontwerpen en realiseren!