31
dec

Haag of schutting: hoe baken jij je tuin af?

Je kunt verschillende materialen gebruiken om de grens van je tuin aan te geven. De tuinafscheiding waar je voor
kiest is afhankelijk van wat je mooi vindt, maar ook wat voor soort tuin je hebt en hoeveel ruimte je hebt. In deze
blog lees je meer over de redenen om voor een haag of juist een schutting te kiezen.

Een groene haag: milieuvriendelijk & gastvrij voor dieren

De milieuvriendelijkste keuze voor een tuinafscheiding is een haag. Deze bestaat vaak uit dicht op elkaar groeiende struiken of heesters. Er zijn geen bouwmaterialen voor nodig dus je belast het milieu er niet mee. Daarnaast is een haag een uitnodiging voor dieren zoals insecten, vogels en egels. Zij vinden beschutting, woonruimte en voedsel in een haag. En haag biedt ook de voordelen van groen in je tuin: een haag neemt regenwater op, vangt fijnstof uit de lucht en zorgt voor verkoeling in hete periodes.

Om een haag gezond te houden, is het belangrijk dat je hem op de juiste plek zet en de grond goed voorbewerkt. Om hem te beschermen tegen plagen is het slim om voor 2 of 3 verschillende plantensoorten te kiezen. Hagen gaan lang mee, maar verzorging is daarbij wel essentieel. In droge periodes moet je je haag besproeien met water. Eén keer per jaar kun je bemesten als dat nodig is. Als je gaat snoeien, dan kun je daar het beste een handmatige heggenschaar voor gebruiken in plaats van een automatische.

Een schutting: weinig tot geen onderhoud  

Een voordeel van een schutting is dat het geluidsoverlast voorkomt. Daarnaast heb je gegarandeerd minder last van de wind. Bovendien heb je er geen onderhoud aan. Je hoeft een schutting natuurlijk niet te snoeien. Wel moet je een houten schutting op tijd vervangen. Voordat die begint te rotten moet je een nieuwe plaatsen, zodat er geen schadelijke stoffen in de bodem lekken. Kies je voor een betonnen schutting, dan heb je er helemaal geen omkijken naar.

Als een groene haag niks voor jou is, dan kun je bij de keuze voor een schutting nog steeds letten op de impact van de materialen. Houten schuttingen bestaan uit een scherm van planken en palen. De palen kunnen van een ander materiaal gemaakt zijn dan het scherm. Ieder materiaal heeft een andere milieubelasting. De meest milieuvriendelijke optie waar je voor kunt gaan is begroeiing tegen een hek van betongaas of een natuurlijk tuinscherm. In plaats van geïmpregneerd hout kun je beter kiezen voor Europees hardhout, zoals robinia, eiken of kastanje. Klimopplanten voegen nog iets van groen toe aan je tuinafscheiding. 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om al je vragen over tuinafscheiding te beantwoorden!