04
dec

Hoe kom je van slakken in je tuin af?

Het grootste probleem voor (moes)tuiniers is de aanwezigheid van slakken in de tuin. Ze eten namelijk levende plantenbladeren, sla en andere groenten die je verbouwt. Deze zijn namelijk sappiger en zoeter dan onkruid en bodembedekking, dus aantrekkelijk voedsel. Zowel huisjes- als naaktslakken gaan vooral ’s avonds op zoek naar eten. Ben jij slakkenplagen ook zat en wil je weten hoe je er vanaf kunt komen? Lees dan snel verder voor effectieve tips!

Houd slakken op afstand

Je kunt de slijmerige diertjes afschrikken met planten waar ze een hekel aan hebben. Voorbeelden hiervan zijn akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook. Verder moet je kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals hoopjes tuinafval en composthopen zetten, want daar houden slakken juist van. Vermijd ook het sproeien van je tuin in de avond, want dan blijft de tuin de hele nacht vochtig, precies wanneer slakken op voedseltocht gaan. Je kunt ook gebruikmaken van natuurlijke vijanden van slakken om ze te bestrijden. Lok egels, vogels, spitsmuizen, paden en kikkers naar je tuin door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken. Hap, slik, weg die slikken!

Bouw een barrière

Planten die snel worden aangevreten door slakken kun je beschermen met koffiedik, cacaodoppen of fijngemaakte eierschalen. Je maakt hiermee een rand van 5 cm rond de plant. Je kunt ook gebruikmaken van koper, dat is namelijk giftig voor slakken. Bovendien zorgt het voor elektrische schokjes in combinatie met het slijm dat ze uitscheiden. Een koperen ring of koperhoudende tape aanbrengen voorkomt dat slakken op je plant willen zitten. Jonge plantjes kun je beschermen met een huls gemaakt van de boven- en onderkant van een plastic drinkfles.

Lok slakken in de val en verplaats of dood ze

Door onder een dakpan of bloempot stukjes appel, pompoen of ander fruit neer te leggen creëer je een plek in je tuin waar slakken graag willen zijn. Ze zullen zich daar ’s nachts verzamelen en de volgende ochtend kun je ze gemakkelijk vangen. Ook iets dat sterk naar gist ruikt lokt ze. Denk aan een ingegraven bekertje melk met een gistblokje of gistrijk bier. De slakken komen op deze vloeistof af, vallen er vervolgens in en kunnen er dan niet meer uitkomen. In veel tuincentra kun je deze vallen ook kant-en-klaar kopen. Gevangen slakken kun je verplaatsen naar een wild stuk grond in je buurt. Breng ze in ieder geval 50 meter van je eigen tuin af, want anders komen ze terug. Je kunt ze ook voeren aan kippen en eenden of snel doden in kokend water en ze dan op de composthoop gooien.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar!