
Hoe kun je een tuin bestraten?
De bestrating van je tuin is belangrijk voor een mooie uitstraling. Het zorgt mede voor de sfeer die de tuin oproept. Een goede tuinbestrating kan je tuin ook optische groter laten lijken. Maar voor welke tegels moet je kiezen? En hoe leg je die dan aan? Ontdek het in deze blog!
Welk type tegel kies je voor de tuinbestrating?
- Betontegels kunnen goedkoop geproduceerd worden en ze zijn goed bestand tegen een stootje. Ze kunnen dus jarenlang meegaan. Na een aantal jaar kan er wel verkleuring optreden. Met azijn en zand om te schuren kun je de kleur wel zo lang mogelijk behouden. Betontegels geven je tuin een industriële look.
- Natuurstenen tuintegels zorgen voor een iets warmere en luxere uitstraling van je tuin. Ze zijn wat hoger geprijsd dan betontegels, maar wel van goede kwaliteit en lange levensduur. Bekende soorten natuursteen die geschikt zijn voor tuinbestrating zijn graniet, gneis en kwartsiet. Marmer, zandsteen, leisteen en kalksteen zijn vaak minder bestand tegen het Nederlandse klimaat.
- Gebakken tuintegels oftewel klinkers zijn klein van stuk en daarom handig voor het aanleggen van verschillende motieven. Ook brengen ze warmte en nostalgie met zich mee. Gebakken tuintegels kunnen beschadigingen oplopen.
- Keramische tegels zijn dankzij nieuwe technieken nu niet meer alleen geschikt voor binnen gebruik, maar kunnen ook goed voor je tuinbestrating ingezet worden. Deze tegels zijn bestand tegen alle weersinvloeden, van zon tot vorst. Ze zijn slijtvast, krasvast en kleurvast.
Hoe bereid je je voor op het bestraten van de tuin?
Maak een bestratingsontwerp waarin je bepaalt waar de tegels komen te liggen. Houd rekening met afvoerputjes, kranen en deuren. Reken vervolgens uit hoeveel materiaal je nodig hebt. Tegels worden per vierkante meter verkocht. Reken de lengte x de breedte van het te bestraten oppervlak. Zand wordt in kubieke meters verkocht en in zakken van ongeveer 1500kg. Reken de diepte x het aantal vierkante meter van het te bestraten oppervlakte. Voor de zekerheid is het aan te raden om altijd 10% extra materiaal te rekenen. Zorg ervoor dat je goede bescherming voor jezelf hebt, zoals kniebeschermers, werkhandschoenen en werkschoenen. Als je stenen gaat zagen of met een trilplaat aan de slag gaat zijn een gehoorkap, veiligheidsbril, veiligheidshelm en stofmasker verplicht.
Aan de slag met bestraten!
Zet de contouren van de bestrating af met piketpaaltjes of draadpennen. Daarna moet je het zand gaan egaliseren. Gebruik hiervoor houten latten die je ingraaft. Gebruik een waterpas om zeker te weten dat alle latten op dezelfde hoogte liggen. Blijf altijd 1 tot 2 cm onder de deur met je bestrating, want bij vriesweer komt deze iets omhoog. Als je de ondergrond helemaal bewerkt hebt kun je de tegels gaan leggen. Daarna moet je de kanten opsluiten met een opsluitband. Voor de afwerking geef je met een rubberen hamer een paar tikken op iedere tegel en ga je daarna met een trilplaat over de bestrating heen. Hierna veeg je met ene bezem wat zand tussen de kieren.
Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om samen met jou een ontwerp voor de tuinbestrating te maken en deze aan te leggen!