bijzondere bomen en struiken

Wist je dat wij een nieuwe plantenboulevard hebben? Centraal op ons tuincentrum hebben wij een nieuw concept gerealiseerd. Je vindt er ons bijzonder assortiment van solitaire bomen en struiken, echte eye-catchers voor in de tuin. Een deel van deze bomen zijn bij de kwekers speciaal door ons geselecteerd, zodat de kwaliteit en vorm worden gegarandeerd. De planten worden op een sfeervolle manier gepresenteerd rondom een oude boerderij met 8.000 m2 tuinbeleving.

Naast onze plantenboulevard hebben wij op onze locatie – aan de overkant van de boerderij – het plantenplein. Daar staan de bijzondere bomen en struiken van groot formaat in 100 tot 600 liter potten. Alles is voorzien van foto’s met daarbij bijzonderheden vermeld.

Uiteraard zijn er ook volop vaste planten in verschillende maten zodat je een mooie combinatie voor je plantenborder kunt maken. We adviseren je graag.

Adres en openingstijden

Een impressie van onze bijzondere bomen en struiken (BINNENKORT MEER…)

Arbutus Unedo (aardbeiboom)

Tetrapanax Papyrifera (Rijstpapier plant)

Stachyurus Preacox (Staartaar)

aardbeiboom

Na 5 à 6 jaar verschijnen in de herfst (vroege winter) dichte pluimen met kleine witte (tot lichtroze) klokjesvormige bloemen. Hier komen later rode vruchten aan. Deze vruchten zijn eetbaar (als de zomer lang genoeg duurt om ze te laten rijpen) Winterhard tot -12 ℃. Bescherm de boom dus tegen strenge (vorst)wind.

Advies: plant de Arbutus op een zonnige, beschutte plaats

Gymnocladus dioica (doodsbeenderenboom)

Klik om te vergroten

De sierwaarde van de Gymnocladus Dioica zit hem in de grillige knokige twijgen en bijzonder mooi samengesteld groot blad. De boom komt in blad rond april/mei en de bladeren kunnen tot 100cm lang worden.

Lees hier meer over de Gymnocladus Dioica.

Klik om te vergroten

De Tetrapanax is een opvallende sierplant met lang gesteelde, grote vijflobbige bladeren die 50-75 (of zelfs 100!) cm breed kunnen worden. De plant kan tot 3,5 meter hoog worden, maar in NL blijven ze meestal kleiner.

Lees hier meer over de Tetrapanax Papyrifera.

 

 

Zanthoxylum Similans (kiespijnboom)

Klik om te vergroten

Zanthoxylum similans is een bijzondere kleine boom of meerstammige grote heester met een enorme sierwaarde voor degene die het wil zien. Hij kan een hoogte bereiken van uiteindelijk 3 meter. De bloemkleur is crème en de bloeitijd mei /juni.

Lees hier meer over de Zanthoxylum Similans.

 

 

Klik om te vergroten

De Stachyurus Praecox is een zeldzame vroegbloeiende sierheester. De struik kan 2,5 tot 3 meter hoog worden en heeft afstaande roodbruine, glanzende twijgen. De sierheester valt op door de lange volle, heldergele bloemtrossen van 5 tot 8 cm.

Lees hier meer over de Stachyurus Preacox.

 

 

HAlesia Carolina (sneeuwklokjesboom)

Klik om te vergroten

Halesia is een vrij kleine boom die breder uitgroeit. Het groene blad kleurt in de herfst naar fel geel. De opvallende hangende bloemen lijken op sneeuwklokjes met een doorsnede van 1,5 cm. Ze verschijnen volop in het voorjaar tegelijk met het nieuwe blad. De ovale opvallende vruchten kleuren bruin en blijven lang aan de plant. Erg decoratief door de talrijke bloemen en vruchten!

 

ACER PALMATUM SC. (JAPANSE VINGERBLAD ESDOORN)

Klik om te vergroten

Acer palmatum Scolopendrifolium is een recht opgaande vorm met diep ingesneden bladeren die er zacht en luchtig uitzien.

De bladeren zijn middelgroen met licht rode bladstelen, kleine rood paarse bloemen in de lente.

HOVENIA DULCIS
(JAPANSE KRENTENBOOM)

Klik om te vergroten

Hovenia dulcis is een bladverliezende heester of kleine sierboom die bloeit in juni/juli. De crème witte bloesem ruikt lekker en is licht geparfumeerd. Uit de uitgebloeide bloemstelen groeien vruchten in clusters. Deze zijn smakelijk zoet en lijken op krenten.

ALNUS GLUTINOSA IMPERIALIS (KEIZERLIJKE ELS)

Klik om te vergroten

Alnus glutinosa groeit vanuit struikvorm uit tot een sierlijke middelgrote boom.  De groei is traag, het blad is zeer diep ingesneden en gaafrandige lobben zijn lijnvormig. Mooie groeiwijze met decoratieve elzenproppen vanaf september en afhangende takken.

SAMBUCUS NIGRA BLACK TOWER (ZWARTE VLIER)

Klik om te vergroten

Sambucus nigra Black Tower bloeit in juni/juli met schitterende roze schermbloemen die uit groeien tot trossen paars zwarte bessen. De bessen kunnen gebruikt worden voor vlier bessen sap. De plant met donkerpaars blad groeit in een aantrekkelijke zuilvorm en  trekt vlinders, hommels en bijen aan.

CLADRASTIS KENTUKEA (GEELHOUT)

Klik om te vergroten

Cladastris is een zeldzame laag vertakte boom/struik met brede kroon. Deze wordt vaak als meerstammige struik gekweekt. Groot samengesteld blad dat wel 8 tot 14 cm lang kan zijn. De loshangende pluimen met geurende witte bloemen zijn circa 25 cm lang. In het najaar verschijnen groen tot bruin paarse peulen.

STYRAX JAPONICUS JUNE SNOW (STORAXBOOM)

Klik om te vergroten

Styrax japonicus is een middelgrote boom, vrij compact en regelmatig gevormde smalle piramidale kroon. Blad is ovaal, langwerpig, glanzend groen. Deze bloeit in juni met aantrekkelijke gele meeldraden en is sterk geurend. Styrax geeft eivormige grijsgroene steenvruchten.

ALBIZIA JULIBR. CHOCOLATE FOUNTAIN (PERZISCHE SLAAPBOOM)

Alblizia
Klik om te vergroten

De Perzische slaapboom (ook wel Zijdeboom of Mimosaboom genaamd). De naam slaapboom dankzij het feit dat de bladeren ’s nacht zijn dichtgevouwen. Komt voor als boom of struikvorm en heeft opvallend donker, varenachtig blad.

Lees hier meer over de Alblizia Chocolate Fountain.

 

 

CERCIS CANADENSIS PINK POM POMS (AMERIKAANSE JUDASBOOM)

Cercis Pink Pom Poms
Klik om te vergroten

Cercis canadensis ‘Pink Pom Poms’ (oftewel  Amerikaanse Judasboom) is een sierlijk struik met prachtige roze dubbele bloemen. De Cercis Pink Pom Poms is een nieuwe varieteit die uniek is in Nederland, België en Duitsland.

Lees hier mee over de Cercis Pink Pom Poms.

 

 

HYDRANGEA QUERCIFOLIA RUBY SLIPPERS (EIKENBLAD HORTENSIA)

Eikenblad Hortensia
Klik om te vergroten

Deze Hortensia heeft eikachtig blad en geeft opvallende, pluimachtige bloemen in kleuren van wit tot diep rozerood. Hydrangea Ruby Slippers heeft een compacte groeiwijze, 120-150 cm, waardoor de plant geschikt is voor kleinere tuinen. De plant bij voorkeur niet snoeien en staat graag op een zonnige plaats. Het groene blad verkleurt in het najaar naar roodbruin tot wijnrood waardoor deze Hortensia heel decoratief is.

 

Toona sinensis Flamingo
(uiensoepboom)

uiensoepboom
Klik om te vergroten

De Uiensoepboom (ook Toonboom of Chinese Mahonie genoemd) past prima in een voedselbos. In de keuken is het blad bruikbaar voor het maken van soep en pesto. De jonge scheuten zijn erg geschikt voor gebruik als roerbakgroente, de smaak is wat nootachtig met een duidelijke uiensmaak. Het hout van de boom is bruikbaar als wierook.

Lees hier meer over de Toona sinensis Flamingo.

 

CEPHALANTUS OCCIDENTALIS (KOGELBLOEM)

Klik om te vergroten

De kogelbloem, Cephalanthus occidentalis, lijkt wel toverballen te hebben! De Nederlandse naam is kogelbloem of kogelstruik. In Amerika staat de plant bekend als Buttonbush en Buttonwillow. Als de bollen ontstaan zijn ze in eerste instantie gesloten en groen, ze veranderen in geurende bloemhoofdjes met grote sierwaarde. Tijdens deze bloei in juni-augustus zorgen de lange meeldraden voor een stralenkrans rond het hoofdje en ruiken heerlijk zacht naar honing. Vlinders, bijen en hommels komen hier graag op af.

Lees hier meer over de Cephalantus occidentalis.

Staphylea pinnata
(Pimpernoot)

pimpernoot
Klik om te vergroten

Geveerde Pimpernoot of Staphylea pinnata is een kleine boom die in mei grote witte
bloemtrossen draagt, deze hangende trossen kunnen wel 15 centimeter lang worden.

De bloemen zijn erg geliefd bij bijen en vlinders.
De bladeren zijn frisgroen en verkleuren in de herfst naar felgeel.

Lees hier meer over de Staphylea pinnata.

Edgeworthia (Papierstruik)

Klik om te vergroten

Een interessante winterbloeier! Vooral bekend onder de naam papier struik, het is een bijzondere, langzaam groeiende heester, een aanwinst in iedere tuin. Het blad is fris groen van kleur en de onderkant van het blad is zijdeachtig. Herfst bladverkleuring oranje/geel. Vanaf januari verschijnen de eerste bloemen en de bloei  gaat door tot maart. De bloemen geel/oranje en hangen in talrijke bloemtrossen aan de kale takken. Een prachtig gezicht in de winter!

Lees hier meer over de Edgeworthia.

Cornus nuttalli monarch
(grootbloemige kornoelje)

Cornus nuttalli Monarch
Klik om te vergroten

De ‘Monarch’ heeft een opgaande groeiwijze meer als boomvorm. Jonge takjes zijn groen en kleuren snel naar bruinrood, oudere stammen zijn roodbruin tot grijs van kleur. Het groene blad kleurt in de herfst geel tot oranjerood. Elk bloemhoofdje wordt omgeven door 6 (soms 4 of 8) eironde, spitse schutbladeren. Deze kleuren van crème wit naar egaal wit, soms een roze gloed, en kunnen meer dan 10 cm groot worden. Hierdoor is de plant in volle bloei bijzonder decoratief!

Quercus rhysophylla Maya (Mexicaanse eik)

Klik om te vergroten

Deze groenblijvende Eik, Mexicaanse Eik of Kweebladige Eik, komt oorspronkelijk uit Mexico. Hij groeit uit een middelgrote boom met een dichte ronde kroon. De donkergrijze bast is in het begin glad en gaat later los waardoor de lichtere ondergrond zichtbaar wordt. De jonge scheuten zijn diep bruinoranje tot diep bruinrood. De grote elliptische bladeren zijn ruw en hebben een getande rand en zijn tot 25 cm lang. Het zomerblad is glanzend donkergroen. De ronde eikels zijn puntig en hebben hele korte steeltjes waardoor het lijkt dat ze op de tak vast zitten. Blad houdende bomen wisselen hun blad regelmatig maar blijven in de winter grotendeels in blad staan. Quercus Maya kleurt in de herfst met een deel van de  bladeren naar fraaie roodtinten. Een verrassende boom voor iedere grond!

Leycesteria formosa Purple Rain (grootmoeders oorbel)

Leycesteria

Leycesteria oftewel Grootmoeders oorbel of Fazantenbes, kijk naar de bloeiwijze en de naam spreekt voor zich! Het zijn net oorbellen, de hangende schijnaren met purper tot paarse schutbladeren verschijnen in juli tot september. Na de bloei verschijnen de paarse tot zwarte bessen waar vogels dol op zijn. De struik wordt zo’n 100-140 cm hoog zodat deze ook in een wat kleinere tuin gebruikt kan worden. Dit is een kleurrijke bladverliezende heester voor een zonnige plaats die goed winterhard is.

STYRAX JAPONICA EVENING LIGHT (JAPANSE STORAXBOOM)

Styrax boom
Klik om te vergroten

Styrax japonica Evening Light heeft bij een standplaats in de volle zon glanzend donkerpaars blad en bij een schaduw plaats donker olijfgroen blad. De bloei is uitbundig vroeg in de zomer met helder witte bloemen die met de kelk naar beneden hangen. Dit geeft in combinatie met donker rood blad een prachtig beeld. De plant krijgt olijfgroene bessen. De Styrax Evening Light is bladverliezend en heeft een compacte, recht opgaande groeiwijze en wordt uiteindelijk 175 cm hoog. Deze is goed winterhard en heel bruikbaar als sfeervolle solitair in de tuin op terras of balkon.

HYDRANGEA QUERCIFOLIA SNOW FLAKE (Eikenbladhortensia)

Hydrangea quercifolia Snow Flake

Deze Hortensia heeft eikachtig blad en geeft opvallende witte dubbelbloemige, pluimachtige bloeiwijze. De bloei tijd is juli en augustus en de bloem pluimen worden tot 30 cm lang. Deze bloemen kleuren gedurende het seizoen van wit naar rozerood. Ook het blad kleurt naar een wijnrode tint in de herfst. Deze hortensia is erg decoratief, goed winterhard en heeft voorkeur voor een plaats in de halfschaduw, in de volle zon kan mits de grond bodem goed vochtig is.

CAlycanthus raulstonii Hartlage wine (Snoepstruik)

Calycanthus
Klik om te vergroten

Calycanthus Hartlage Wine oftewel oosterse snoepstruik is een winterharde, dichte meerstammige, recht opgaande struik met sierlijke gebogen takken. De wijnrode bloemen zijn licht geurend (kaneel) en circa 7 cm met roomwit in het midden. Ze hebben een lange bloeitijd van de lente tot vroege zomer, leerachtig ovaal groen blad en staat bij voorkeur op vochtige humusrijke grond in een beschut, zonnig deel van de tuin. Licht snoeien in de late winter of het vroege voorjaar. De bloemen doen enigszins denken aan Magnolia.

Eucalyptus gunni Silverana (gomboom)

Gomboom
Klik om te vergroten

Eucalyptus gunni Silverana, oftewel Koortsboom, is de meest winterharde Eucalyptus, tot -15°, met zilverblauwe ronde blaadjes. Het blad heeft een intense mentholgeur.  De oudere bladeren groeien uit tot een langere ovale vorm en is groenblijvend. De Eucalyptus verjaagt vliegen in de zomer. In de zomer verschijnen er onopvallende pluizige bloemen, gevolgd door ronde, houtachtige vruchten. Hij staat bij voorkeur op een zonnige plek met vochtige goed doorlatende grond. Deze Gomboom is mooi in de tuin maar ook in een pot op het terras.

Hydrangea macrophylla You and me romance (hortensia)

Klik om te vergroten

Deze Hortensia is een compacte, recht opgaande,  bladverliezende struik. Het blad is breed,  eivormig, getande geaderde donkergroene bladeren, stevige stengels met grote ronde clusters van stervormige dubbele roze bloemen. De plant is vorstbestendig en zal niet veel hoger dan 100 cm worden. De bloei begint vaak al in juni en loopt tot in september. Een fraaie blikvanger in je tuin of in pot op het terras!

Loropetalum sinensis Daybreaks flame

Klik om te vergroten

Chinese Franjeboom oftewel heksenstruik is een groenblijvende struik. Het blad is het gehele jaar aantrekkelijk met een combinatie van lichtgroen, goudachtig aangevuld met paarse en rode tinten. De bloeiwijze met talrijke roze rode bloemen in het voorjaar. De hoogte van Loropetalum sinensis ‘Daybreak’s Flame’ is circa 100 cm.

 

Lees hier meer over de Loropetalum Daybreaks Flame.

 

cotinus grace (Rookstruik of pruikenboom)

Klik om te vergroten

Cotinus of Rookstruik als struikvorm of kleine boom heeft groen/paarse bladeren. In de zomer bedekt met een rokerige waas. De Cotinus Grace is een paarsbladige rookstruik en geeft in de zomer pruikvormige pluizige bloeiwijze in zacht paars roze. De bladkleur gaat naar lichtrood in de lente naar rood oranje geel in de herfst. Uiteindelijk groeit deze uit tot 5 meter hoog en het is een open transparante struik.

cercis canadensis Alley cat (judasboom)

Klik om te vergroten

De Cercis Alley Cat bloeit opvallend donker roze op het kale hout in het voorjaar april/mei. Na de bloei komen de prachtige groen/wit gemarmerde bladeren, dit zorgt voor een unieke verschijning in de tuin. Verder heeft deze judasboom mooie hartvormige bladeren die in de herfst naar geel kleuren. De boom is volledig winterhard en is bladverliezend. Na circa 10 jaar wordt de hoogte 3 meter en bij voorkeur niet snoeien. Het is een fraaie open solitaire struik.

Pyrus pyrifolia Niitake (nashipeer)

Pyrus pyrifolia Niitake
Klik om te vergroten

De nashipeer wordt ook wel zandpeer of appelpeer genoemd. Een nashipeer ziet er uit als een appel, maar is verwant aan de peer!  Het witte vruchtvlees is aromatisch zoet van smaak zoals appel, peer en meloen. Je kunt deze uit de hand eten of schillen en in partjes zoals een appel en peer.

Lees hier meer over de Pyrus pyrifolia Niitake.

Magnolia tripetale (paraplumagnolia)

Magnolia tripetale
klik om te vergroten

De Magnolia tripetale, paraplumagnolia of parapluboom is een opmerkelijke boom/struik die in de lente en vroege zomer grote, geurende komvormige (room)witte bloemen geeft van 15 tot 20 cm lengte. De bladeren zijn langwerpig en zijn tot wel 60 cm lang en 25 cm breed waardoor deze een tropisch aandoet. De vruchten zijn roze rood. Deze Magnolia is winterhard staat bij voorkeur in de half schaduw in organische vochtige grond is zeer geschikt  als solitair.

Magnolia grandiflora 24 Below (Beverboom)

Magnolia grandiflora 24 below
klik om te vergroten

Zuidelijke Magnolia is de meest winterharde groenblijvende van de Magnolia’s. De bloemen zijn groot en opvallend. De lotus achtige bloem is zo’n 24-28 cm groot en roomwit van kleur en geurend. De geur is zoetig citrusachtig, trekt bijen en andere insecten aan maar ook parfumeurs! De geur verspreid zich vooral in de late namiddag en vroege avond.  Elke bloem gaat 1of 2 dagen open en dan de volgende zodat de bloeitijd van juli tot september doorgaat. Het blad is stevig, leerachtig en glanzend diepgroen.

Tilia henryana (gewimperde Linde)

Tilia henryana
Klik om te vergroten

Gewimperde linde of Chinese linde. Deze Linde is een decoratieve langzaam groeiende Linde, uiteindelijk tot 4-5 m hoogte. Past ook in kleinere tuinen. Opvallend kenmerk zijn de naaldjes aan de bladeren, het zijn net wimpers de een mooi aanzien geven. Blad loopt roze tot bruin rood uit en kleurt verder naar groen. Bloei in juli/augustus met crème kleurige bloemen die een krachtige honingachtige geur verspreiden. De nectar is een lekkernij voor bijen. Deze Linde gedijt niet in of naast verharding.  Het is een hele sierlijke plant/boom in meerdere seizoenen.

Malus triloba (Libanese wilde appel)

Malus triloba
klik om te vergroten

Libanese wilde appel is een langzaam groeiende, bladverliezende kegelvormige struik of boom met donzige scheuten. Het blad lijkt op dat van Esdoorn en is glanzend groen met 3 diepe hoofd lobben. In de herfst kleurt het blad felrood. De bloeiwijze is met witte bloemen van circa 3 cm en wordt gevolgd door kleine groen gele (sier)vruchten. De Malus triloba is aantrekkelijk voor bijen en vogels eten graag de appeltjes.

Sassafras
aldidum

Sassafras albidum
klik om te vergroten

Sassafras albidum is een zeldzame kleinere boom, bij ons meestal als struik. Sassafras is fascinerend vanwege de variatie in bladvormen van zo’n 10 cm lengte. Het ene blad is zo goed als glad, terwijl het volgende blad diep ingesneden lobben heeft en lijkt wel wat op een vijgenblad. In de herfst kleurt dit blad prachtig oranje-geel-rood. De bast van de stam is bruin van kleur en heeft opvallend diepe groeven. De plant geeft geel bleke bloemen in trossen die in het voorjaar met de bladeren verschijnen en kleine 1 cm blauwe lange tot donkerblauwe besvormige steenvrucht aan rode vlezige stengels. De plant veelzijdig door het gebruik van nagenoeg alle delen zoals de takken, bladeren, bast, hout, wortels, vruchten en bloemen.

magnolia sieboldii (beverboom)

Magnolia
klik om te vergroten

Magnolia sieboldii oftewel Koreaanse bergmagnolia is een bijzondere Magnolia.  De struik is vaasvormige met prachtige citrusachtig geurende witte bloemen met opvallende roze tot donkerrode meeldraden. Ook de rode vruchten die na de bloei gevormd kunnen worden zien er exotisch uit. De bloei is in de zomer, rond juni-juli. De bloemen verschijnen in tegenstelling tot veel andere Magnolia’s pas in de zomer aan de plant. De bloemen hangen als het ware aan de struik. Het elliptisch tot eivormige blad is groen tot donkergroen en kleurt in de herfst geel tot oranje-geel. Deze bijzondere Magnolia die zo’n 4 meter hoog kan worden. Zeer geschikt als solitair!

Sequoia sempervirens Loma Prieta Spike

Sequoia Loma Prieta Spike
klik om te vergroten

Sequoia sempervirens oftewel Mammoetboom of Redwood, is een zeer sterk opgaande conifeer. Hij Na 10 jaar is deze circa 6 meter hoog. Deze boom heeft groenblijvende naalden en een bijzondere zacht vezelige bast. De Sequoia lijkt enigszins op Sequoiadendron giganteum maar de Spike groeit recht naar de hemel en creëert een uitroepteken in de tuin of het landschap. Al met al een hele bijzondere uitstraling!

Liquidambar formosa Ellen (Amberboom)

Liquidambar formosa Ella
klik om te vergroten

De Chinese Amberboom heeft twijgen met groenen en wijnrode bladeren. Het blad loopt paars uit en blijft tot laat in de herfst aan de boom en verkleurt weer tot donkerpaars. Het is een snelgroeiende boom met piramidevormige kroon. Na 10 jaar bereikt deze zo’n 6 m hoogte. De Amberboom groeit op alle grondsoorten en is zeer goed winterhard.

ViburnuM sieboldii Seneca
(sneeuwbal)

Viburnum sieboldii Seneca
klik om te vergroten

Sneeuwbal is een traag groeiende opgaande struik of boompje. De hoogte wordt uiteindelijk 220 – 250cm. De Sneeuwbal bloeit in de periode april mei met naar citroen geurende trossen roomwitte bloemen. De zachtgroene bladeren ruiken naar groene paprika’s als ze worden geplet en ze vertonen een mooie herfstkleur die tot ver in de winter aanhoudt. Na de bloei vormt de Viburnum rode besjes met rode steeltjes. Vogels komen op de vruchten af als deze volledig gerijpt zijn. Dus blijven de bessen maanden lang aan de struik.  Heel decoratief in de wintertijd.

Gleditsia triacanthos Ruby Lace
(valse christusdoorn)

Gleditsia tria Ruby Lace
klik om te vergroten

Rode valse Christusdoorn. Dit is een boom met een open takken structuur die graag op een zonnige plek staat. Robijn rood gekleurd, gevederd blad komt in de lente tevoorschijn en zorgt de hele zomer voor een prachtig contrast. De bloei is vrij onopvallend met kleine geelgroene bloemtrossen die voor bijen zeer aantrekkelijk zijn. In de herfst gaat de kleur over in geel als vorens het blad valt. Deze variëteit is winterhard, groeit minder snel en is een elegante verschijning in de tuin.

Ginkgo biloba tubifolia
(haarmoesboom)

Ginkgo biloba tubifolia
klik om te vergroten

De Japanse dwerg notenboom of haarmoesboom is een bladverliezende conifeer. Deze heeft een brede groeiwijze met een bladerdak van bijzondere waaiervormige, gekrulde bladeren die in groepjes van 3-5 bladeren bijeen staan. In de herfst verkleuren de bladeren naar schitterend goudgeel. Ginkgo biloba ‘Tubifolia’ houdt van een standplaats in de zon. Hij groeit het best op een normale, vochthoudende maar niet te natte bodem met een goede structuur. Deze plant is goed winterhard. Snoeien is niet nodig. Het is een struik/boom die minder snel groeit. Heel geschikt als fraai accent met exotische uitstraling op plaatsen waar een kleinere boom gewenst is. Het is een van de meest vervuilingstolerante bomen.

Cydonia oblonga leskovacka
(Kweepeer)

Cydonia oblonga leskovacka
klik om te vergroten

Deze kweepeer groeit breed vaas vormig tot 5 m hoogte. Het blad is groen en ei rond met wit viltige onderzijde. De bloei in mei/juni met wit/roze geurende bloemen. De kweepeer geeft grote appelvormige sterk aromatische geel/groene vruchten die eetbaar zijn. De vruchten kun je oogsten in oktober en zijn alleen gekookt eetbaar, heerlijk als compote en erg lekker in appelmoes. Of haal de vruchten in huis en leg ze op een mooie schaal, ze verspreiden een heerlijke geur! Als ze rijp zijn is de kleur goudgeel kleur.
De struik is geliefd bij bijen en vlinders. De plant is zelf bestuivend en gedijt goed in zon en halfschaduw.

Magnolia virginiana
(Moerasmagnolia)

Magnolia virginiana
klik om te vergroten

Deze Magnolia (Beverboom) komt voor als boom of (meerstammige) struik. Het bloem is komvormig met zoetgeurende bloemblaadjes van 9-12 cm. De bloem is roomwit en wasachtig en verschijnen in het midden van de lente. Elke bloem gaat ‘s ochtends open gaat ’s avonds dicht. Het blad is lancet vormig glanzend groen, zilverachtig. Na de bloei vormen opvallende vruchten. De struik is half groenblijvend, langzaam groeiend en winterhard. Deze Magnolia als een van de weinige tegen schaduw en vochtige gronden. Symbool van volharding.

Stewartia pseudocamellia
(Schijn Camelia)

Stewartia pseudocamellia
klik om te vergroten

Schijn Camelia. De Japanse Stewartia krijgt witte, licht geurende camelia achtige bloemen met goudgele tot oranje meeldraden in de periode juni tot augustus. Het blad is bronskleurig in de lente, donkergroen in de zomer en rood tot paars in de herfst. De stam heeft een diverse kleuren en schilfert in de herfst wat deze plant bijzonder maakt. Deze struik houdt van een standplaats in de halfschaduw en staat liever niet in de namiddagzon. Hij prefereert een zure bodem en vraagt weinig snoei en onderhoud en is goed winterhard.

Styrax obassia
(rondbladige storaxboom)

Styrax obassia
klik om te vergroten

De geurige sneeuwbel, Styrax Obassia, is een elegante kleine boom met groot ei vormig blad  en trossen geurige witte bloemen in mei en juni. In de herfst worden de bladeren mooi goudgeel alvorens ze afvallen. Styrax Obassia is een kleine recht opgaande, bladverliezende boom of struik met een ronde groeiwijze. In de late lente tot de vroege zomer verschijnen massa’s geurige klokvormige, glinsterende witte bloemen met opzichtige meeldraden. De bloemen hangen in trossen die tot wel 20 cm lang kunnen worden. De bloeiwijze, nadat de bladeren volledig zijn uitgekomen, met het enorme volume aan bloemen zorgt voor een verbluffende verschijning.

Quercus dentata Carl Ferris Miller
(Japanse Keizereik)

quercus dentata Carl Ferris Miller
klik om te vergroten

Japanse keizer eik. Dit is een groot bladige Aziatische Eik. Het is een imposante verschijning met zeer groot blad tot 30 cm. De bloei met goudkleurige katjes in mei. Het taaie blad is mat groen en de onderkant van het blad lichtgroen en In de herfst een oranje verkleuring en blijft deels aan de boom totdat in het voorjaar het nieuwe blad verschijnt. In de herfst heeft de boom opvallende eikeltrossen die populair zijn bij vogels en kleine zoogdieren.  De stam heeft een karakteristieke diepe groeven.

Fagus sylvatica Franken
(bonte Beuk)

Fagus sylvatica Franken
klik om te vergroten

Dit is een zeer langzaam groeiende bonte, dwerg Beuk, na 10 jaar nog geen 2 m hoog. De bladeren zijn wit gemarmerd en oudere bladeren zijn bijna wit van kleur. Dit maakt deze Beuk heel bijzonder. Plant deze Beuk niet direct in de volle zon omdat dan bladverbranding kan optreden. Omdat het een beuk is, zal het blad van Fagus sylvatica Franken in de herfst en winter naar het bekende aantrekkelijke goudbruin verkleuren. Deze bladeren ‘vallen’ om plaats te maken voor het prachtige nieuwe blad dat in het voorjaar doorkomt.

Hibiscisus syriacus Purple Pillar
(Chinese Roos)

Hibiscus syriacus Purple Pillar
klik om te vergroten

Deze Hibiscus (Althea struik) is een heester met een van nature zuilvormige groeiwijze, na 10 jaar uiteindelijk 4 m hoog en 150 cm breed. De bloei in juni tot september met dubbele paarse bloemen, rode stippen/strepen en een toefje blauw paars. Het blad is donkergroen en verkleurt geel in de herfst. Kan na de bloei gesnoeid worden en aangeplant worden als solitair, haagbeplanting of in een border. De plant is goed winterhard wil graag op een plaats in de volle zon op goed doorlatende vochtige grond.

Liquidambar acalycina
(Chinees snoepje)

Liquidambar acalycina
klik om te vergroten

Chinese Amberboom of Chinese zoete gomboom heeft een opgaande groeivorm. Het blad loopt roodgroen uit met purperen nerven, kleurt naar groen in de zomer. De bladvorm wordt vaak verward met Esdoorn. Tegen de herfst krijgt het blad dan weer prachtige herfsttinten van purper/oranje/rood. Het tweekleurig effect maakt de boom heel aantrekkelijk.
De stekelige vruchtjes verschijnen in de nazomer aan lange steeltjes. Plant in de volle zon voor de mooiste herfstkleuren.

Zelkova serrata variegata
(Japanse zelkova)

Zelkova serrata variegata
klik om te vergroten

Japanse Zelkova of Japanse Schijniep is een kleine vaasvormige boom met gladde grijze bast . Het blad is eivormig tot langwerpig, getand, donkergroen met gevlekte onregelmatige witte randen en hierdoor heel sierlijk. De bloeiwijze is met onbeduidende groenen bloemen. Gevolgd door kleine boonvormige groene vruchten. Het blad kleurt oranje in de herfst. De plant is bladverliezend en goed winterhard.

Acer conspicuum Red Flamingo
(Slangenesdoorn)

Acer conspicuum Red Flamingo
klik om te vergroten

Bontbladige Esdoorn, Slangen esdoorn of streepjesbast Esdoorn. Langzame groeier tot maximaal 3 m hoogte.  Deze Acer heeft opvallend blad met roze/wit tinten met groene vlekken. De twijgen zijn zeer decoratief vanwege de rode kleur en  afhangende takken. Het is een elegante, opvallende verschijning door fraai gekleurde blad en de, vooral in de winter erg opvallende, zalmkleurige takken. Deze plant is bladverliezend en goed winterhard en geschikt voor de kleine tuin.

Gleditsia triacanthos Goofy
(Valse christusdoorn)

Gleditsia triacanthos Goofy
klik om te vergroten

Dwerg valse Christusdoorn. Dit is een curieuze boom met zeer losse vertakking en open kroon. De dunne twijgen, zonder doornen, zijn bruinrood. De blaadjes zijn smal en staan in clusters bij elkaar. Het blad is glimmend groen en verkleurt naar geel in de herfst. De bloemkleur is groen. Deze plant is winterhard. ‘Goofy’ betekend vreemd en dat is heel typerend voor de gehele uitstraling van de plant!

Corylus colurna Te-Terra Red
(Turkse Hazelaar)

Corylus colurna Te-Terra Red
klik om te vergroten

Turkse Hazelaar of Boomhazelaar is een middelgroot boompje met rechte stam met kurkachtige bast. De paarse bladeren worden geleidelijk donkergroen naar mate de zomer vordert. In de herfst heeft het blad een mix van paars en groen. Sierlijke roze rode katjes verschijnen in februari/maart en worden gevolgd door eetbare noten. De nootjes staan in grote grillige clusters bij elkaar. Al met al een ongewone kleine (bladverliezende) boom die heel goed winterhard is.