22
apr

Plantencolumn: Bloeiende vaste planten

Bloeiende vaste planten:

Geniet het hele jaar!

 

Zoek je planten in de tuin waar je ieder seizoen veel plezier aan beleeft? Kies dan voor vaste planten. Deze zijn winterhard en komen dus ieder jaar weer terug of blijven zelfs groen in de winter.

Planten zijn winterhard als ze de winter zonder schade overleven. Na de winter vormen ze boven de grond nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden. Daardoor komen ze in het voorjaar groter en krachtiger terug.

Winterharde vaste planten zijn onder te verdelen in bladverliezend en groenblijvend.

Bij de groenblijvende vaste planten valt het blad in de herfst niet af en blijft de plant letterlijk groen in de winter. Enkele voorbeelden zijn Phlox, Heuchera, Iberis, Liriope en allerlei grassen.

Bladverliezende winterharde vaste planten sterven in het najaar bovengronds af en trekken zich ondergronds terug voor een winterslaap. Enkele voorbeelden zijn Echinacea, Hosta, Delphinium, Agastache, Lupine en Phlox. De Phlox heeft groenblijvende en andere bladverliezende variëteiten.

Wat is er mooier dan een tuin die gedurende het hele jaar bloeit? Zo’n jaarrond bloeiende tuin is ook voor jou weggelegd. Een klein beetje puzzelen met de bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de vaste planten en uiteraard een beetje verzorging is alles wat er voor nodig is.

Wil je advies voor de opbouw van vaste planten borders, kom dan een kijkje nemen in ons tuincentrum. We hebben een groot assortiment vaste planten staan in diverse potmaten! Maar ook een royaal assortiment bijzondere bomen en struiken. Dit zijn ware ‘eyecatchers’ zoals wij dat noemen. Ze geven extra flair aan je vaste planten border en een bijzondere uitstraling aan je tuin als geheel!