Plantencolumn: Cephalantus occidentalis
Cephalantus occidentalis (kogelbloem): fraaie bolletjes bloemen
De Cephalanthus is samengesteld uit de Griekse woorden hoofd en bloem en slaat op bolvormige bloemhoofdjes. De Nederlandse naam is kogelbloem of kogelstruik. In Amerika staat de plant bekend als Buttonbush en Buttonwillow.
Eigenschappen van de kogelbloem
Als de bollen ontstaan zijn ze in eerste instantie gesloten en nog groen en ze veranderen in geurende bloemhoofdjes met grote sierwaarde. Tijdens deze bloei in juni-augustus zorgen de lange meeldraden voor een stralenkrans rond het hoofdje en ruiken heerlijk zacht naar honing. Vlinders, bijen en hommels komen hier graag op af. Na de bloei verkleuren de hoofdjes van roomwit naar rood. In het najaar verschijnen de vruchten die steeds donkerder kleuren tot bijna zwart.
Het bladverliezende struikje wordt bij ons 1,5 m hoog en prefereert een vochtige standplaats in de volle zon of halfschaduw, zelfs aan de vijverrand in ondiep water. Op droge bodems gedijt deze niet. De struik zelf heeft een bolvormige groeiwijze en hoeft niet gesnoeid te worden. Snoeien kan wel in het voorjaar om de vorm optimaal te houden. Aan iedere uitloper vormt zich dan een knop, waar later een bloem uit zal komen. In het land van herkomst kan ze tot 6 m hoog zijn en groeit ze vaak in moerassen.
De kogelbloem is bij ons relatief onbekend maar door de fraaie verschijning zeker de moeite waard om een plekje in de tuin te geven.