20
feb

Plantencolumn: Rijstpapier plant

Tetrapanax papyrifera

of Rijstpapier plant:

indrukwekkend en exotisch!

 

Een opvallende plant met een overweldigend exotisch effect. Als sierplant valt hij op met z’n lang gesteelde enorme grote, vijf lobbige bladeren die 50 – 75 cm of zelfs 100 cm breed kunnen zijn.

De bladeren zijn glanzend groen met een viltig laagje aan de onderkant.

Zijn nieuwe scheuten zijn bruin en eveneens viltig en dat geeft wat kleur en extra uitstraling aan de plant. De rijstpapier plant kan tot 3½ meter hoog worden maar in ons land blijft deze meestal kleiner. Tetrapanax is bladverliezend en in strenge winters kunnen bovengrondse delen bevriezen. Vanaf de basis gaan ze in het voorjaar snel nieuwe stengels vormen om binnen een jaar weer 200 cm hoog worden.

In het seizoen verschijnen de grote bloempluimen gevolgd door zwarte bessen. Hij kan in de volle zon echter hij heeft duidelijk voorkeur voor lichte schaduw en goed waterdoorlatende zandgrond. Op warme zomerse dagen verdampen de grote bladeren nogal wat en is extra water geven aan te raden. Deze plant kan oppervlakkig veel wortels vormen zelfs wat woekeren maar deze wortels zijn eenvoudig te verwijderen.

Tetrapanax is familie van de Aralia, Duivelswandelstok, en dat is goed te zien aan het grote handvormige blad en de houtige stengels.

De plant dankt zijn naam aan het feit dat een soort fijn rijstpapier wordt gemaakt van de witte pulp die in de kern van de houtige stengels zit.

We adviseren om de Tetrapanax in een bloembak zonder bodem te planten, dan is deze prima in toom te houden.

Met z’n groeikracht en enorme tropisch uitziende blad een machtig indrukwekkende plant!