Plantencolumn: Staartaar
Stachyurus praecox
met markante bloeiwijze
De zeldzame vroeg bloeiende sierheester Stachyurus praecox, wordt in het Nederlands Staartaar genoemd. De naam is afgeleid van de Griekse woorden stachys dat aar betekent en oura dat staart betekent. Als we de urnvormige bloemen goed bekijken, dan zien we dat ze aan een stevige, hangende aar in de vorm van een staart zitten.
Eigenschappen van de Stachyurus praecox (Staartaar)
De struik kan 2,5 tot 3 meter hoog worden. De Staartaar heeft voorkeur voor een licht vochtige grond in de halfschaduw en heeft afstaande roodbruine glazende twijgen.
De Stachyurus praecox is eenhuizig en valt op door de lange volle heldergele bloemtrossen met een lengte van 5 tot 8 cm lengte. Deze verschijnen eind februari aan de plant alvorens het blad er is.
De gele knoppen worden in het najaar aangemaakt en de twijgen zijn roodachtig bruin. Het blad is ovaal en glanzend en in de herfst zie je een mooie goudgele naar rood verkleuring. Ook komen vlinders en bijen graag op deze struik af. Het is een fraaie solitair plant geschikt voor in een kleine tot middelgrote tuin.
Ons advies: zorg voor een mooie achtergrond zodat de bloei extra opvalt en geaccentueerd wordt.
Het is een gezonde struik en snoeien is alleen nodig als de struik te groot wordt. Snoei dan direct na de bloei. De Staartaar struik is vrij van ziekten of plagen, vandaar dat we de Stachyurus praecox van harte aanbevelen voor in je tuin.