28
apr

Plantencolumn: Styrax obassia

Styrax Obassia:

geweldige terrasboom!

 

De Styrax Obassia is een elegante kleine boom met groot ei vormig blad. De boom is ook bekend onder de namen geurige sneeuwbel of rondbladige storaxboom. In mei en juni zijn trossen geurige witte bloemen zichtbaar. In de herfst worden de bladeren mooi goudgeel alvorens ze afvallen.

Styrax Obassia is een kleine recht opgaande, bladverliezende boom of struik met een ronde groeiwijze. In de late lente tot de vroege zomer verschijnen massa’s geurige klokvormige, glinsterende witte bloemen met opzichtige meeldraden. De bloemen hangen in trossen die tot wel 20 cm lang kunnen worden.

De bloeiwijze, nadat de bladeren volledig zijn uitgekomen, met het enorme volume aan bloemen zorgt voor een verbluffende verschijning.

Het donker groene blad is groot, breed vormig en is fraai om te zien. De gladde grijze bast is bijzonder en bij oude exemplaren heeft deze oranje verticale spleten die in de winter de aandacht vragen.

De Styrax komt van origine uit Japan en is een langzame groeier met voorkeur voor volle zon en halfschaduw. Hij groeit het beste in iets vochtige humusrijke grond. En bij voorkeur op een wat beschutte plek als bescherming tegen de koude, droge wind.

Het is een geweldige terrasboom waar geur, bloemen en schors kenmerkend zijn en waar je volop van kan genieten in meerdere seizoenen.