uiensoepboom
09
jul

Plantencolumn: Toona sinensis Flamingo

uiensoepboom:

markant in kleur en smaak.

 

De Uiensoepboom (ook Toonboom of Chinese Mahonie genoemd) past prima in een voedselbos. In de keuken is het blad bruikbaar voor het maken van soep en pesto. De jonge scheuten zijn erg geschikt voor gebruik als roerbakgroente, de smaak is wat nootachtig met een duidelijke uiensmaak. Het hout van de boom is bruikbaar als wierook.

Oudere stammen van de boom zijn vergelijkbaar met mahoniehout, waarmee meubilair gemaakt kan worden.  Het ruikt aangenaam cederachtig en wordt daarom ook gebruikt voor theekisten en sigarendozen.

De Uiensoepboom (Toona sinensis) wordt een grote struik tot meerstammige boom met een ovale tot schermvormige kroon, uiteindelijk kan deze boom tot 10-12 meter hoog worden. Hij heeft dikke takken en erg grote tot 60 cm lange oneven geveerde bladeren. De bloei is onopvallend omdat de bloemen geelgroen van kleur zijn en enigszins verstopt zitten tussen de bladeren, wel zijn ze rijk aan nectar waardoor er veel bijen en insecten op af komen.

De Flamingo onderscheidt zich vanwege zijn mooie verfrissend roze bladeren, vandaar Flamingo. Naast een mooi aanzicht geven deze bladeren bovendien een heerlijke geur af. Hij zal de tuin prachtig opfleuren. De schors van de plant zal in de eerste jaren mooi glad zijn, daarna wordt hij wat ruwer en bruin. Al met al heb je met deze boom een zeer sierlijke plant.

Verzorging: De Toona sinensis ‘Flamingo’ geeft de voorkeur aan een plek in de zon tot halfzon. Hij heeft een gemiddelde waterbehoefte, maar moet zeker niet te veel water hebben. De plant is goed winterhard en heeft weinig snoei nodig, dit kan je wel doen om hem mooi in vorm te houden of om blad/scheuten te oogsten.