tuinverlichting
18
dec

Tips bij het kiezen van de juiste tuinverlichting

Verlichting in je tuin heeft veel voordelen: licht voorkomt inbraken en ongelukken, je kunt langer genieten in de tuin én de aanblik van je tuin wordt er een stuk sfeervoller van. In deze blog lees je meer over de verschillende opties voor tuinverlichting plus hoe deze sfeer en gezelligheid scheppen. En aan het einde vind je nog extra tips over kleurtemperatuur van licht.

Staande buitenlampen

Het tuinpad of de oprit aanlichten kan prima met een staande buitenlamp. Je kunt deze eenvoudig aanpassen aan de stijl van je huis. Een strakke set buitenlampen uitgevoerd in RVS of geborsteld aluminium past bijvoorbeeld bij een modern nieuwbouwhuis, terwijl lantaarns met sierlijke afwerkingen beter passen bij een klassiek huis. De meest gebruikte materialen zijn aluminium, kunststof en RVS. Er zijn verschillende hoogtes mogelijk. Langs brede tuinpaden en opritten worden vaak lampen van 80 tot 100 cm gebruikt. Bij smallere paden is 30 tot 60 cm hoog voldoende.

Wandlampen

Is er te weinig ruimte voor een staande lamp, zoals bij een entree of terras, dan zijn wandlampen een goede oplossing. Ook deze zijn weer in verschillende stijlen beschikbaar. Zo zorgen klassieke lampen uitgerust in smeedijzer voor een nostalgische look en feel, en zijn stoere en eenvoudige wandlampen ideaal in een modern exterieur.  Wandlampen zijn ook perfect voor verlichting van de schutting of pilaren van de poort. En je kunt ze natuurlijk ook inzetten als accent- of sfeerverlichting. Vooral wandinbouwspots die een lichtbundel naar beneden richten zijn hiervoor geschikt. Dit zijn namelijk subtiele vormen van licht.

LED spots

Accentverlichting met behulp van een LEDstrip is ideaal om bepaalde onderdelen van de tuin eruit te laten springen. Denk aan een opvallende plant, het lijnenspel van een boomkroon of het water in de vijver. Ook een zithoek kun je mooi uitlichten met een LEDstrip. Je hebt zowel strips die werken op batterij als strips die op stroom werken. Denk ook aan het regelen van lichtschakelingen. Dit is praktisch, omdat je zo bijvoorbeeld het licht aan kan laten springen bij thuiskomst of de lichtintensiteit op je terras kan bijstellen.

Solar tuinlampen

Een optie tot tuinverlichting die geen elektriciteitsaansluiting vereist is een Solar tuinlamp. Deze werkt op zonne-energie, waardoor je bespaart op stroomkosten. Het kan ook overal in de tuin worden geplaatst. Zo kun je het bij het terras gebruiken, als grondspot langs paden, als verlichting in bomen en struiken en je kunt het decoratief inzetten in plantenbakken en op de tafel. Enig puntje waar je even op moet letten is dat deze lampen op een bewolkte dag minder opladen en de kans dus bestaat op minder fel licht. Hierdoor zijn Solar tuinlampen minder geschikt als hoofdverlichting.

Juiste kleurtemperatuur voor je tuinverlichting

De kleur licht die een lamp uitstraalt maakt een groot verschil. De kleurtemperatuur zorgt ervoor dat licht warm, koud of neutraal oogt en zo een bepaalde sfeer oproept. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Warm licht heeft een waarde lager dan 3300K en lijkt meer op natuurlijk licht. Dit is geschikt als natuurlijk avondlicht op het terras of in de zithoek. Koud licht heeft een waarde hoger dan 4000K. Het wordt meestal gebruikt om nadruk te leggen op beplanting en gevels.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om een verlichtingsplan uit te werken!