onkruid in de tuin
26
nov

Onkruid in je tuin? Zo kun je het bestrijden en zelfs voorkomen!

Alle ongewenste plantjes die in je tuin groeien worden bestempeld als onkruid. Het kan groeien in de border, het gazon of tussen de bestrating. Onkruid kan andere planten overwoekeren en daardoor laten sterven. Bovendien verpest het je mooi aangelegde tuin. Kortom: je wilt het zoveel mogelijk voorkomen, en als dat niet gelukt is bestrijden. Hoe je dat doet lees je hier.

Hoe voorkom je de groei van onkruid?

De meest effectieve manier om onkruidvorming tegen te gaan is het bedekken van de tuinbodem. Dit kun je doen met bodembedekkers. Dat zijn dichtgroeiende plantjes die geen ruimte en licht toelaten voor onkruid. Op zonnige plekken kun je gebruikmaken van siergrassen en geraniumsoorten. In de schaduw doen klimop en dikkemanskruid het goed. Ook een mulchlaag bestaande uit houtsnippers, boomschors, stro, cacaodoppen of grind voorkomt de groei van onkruid. Daarnaast draagt een mulchlaag bij aan een natuurlijke uitstraling en bied het extra voeding aan je planten. Je wilt natuurlijk ook geen onkruid van de buren krijgen, dus een dertig centimeter diep ingegraven borderrand aanleggen is een goed plan om ongewenste planten van omliggende tuinen tegen te houden. Bij het aanleggen van paden en terrassen is het aan te bevelen om een anti-worteldoek onder de bestrating aan te leggen. Verder zijn sterke planten met grote bladeren, zoals aardappels en bieten, een andere optie om onkruid te verminderen. Je tuin blijft mooi én je kweekt je eigen avondeten. Win-win!

Manieren om onkruid te bestrijden

Is er toch onkruid in je tuin aan het groeien? Dan kun je dit weghalen op verschillende manieren.

  • Wieden of plukken. De makkelijkste manier is het onkruid er zelf met de hand uit te trekken. Dit gaat sneller als de grond goed nat is. Gebruik handschoenen en verwijder zoveel mogelijk de wortels, zodat het plantje niet weer aangroeit.
  • Branden. Met een gasbrander of elektrische onkruidverdelger houdt je je handen schoon en hoef je niet te bukken. Branden is geschikt voor paden en terrassen, maar niet om tussen planten te werken.
  • Schoffelen of hakken. Met een scherpe schoffel met een lichte, lange steel kun je het onkruid zowel duwend als trekkend afsnijden. Met een hak maak je alleen trekkende bewegingen en werk je achteruitlopend. Schoffel of hak bij droog weer, zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt en afsterft.
  • Borstelen. Voor de bestrating kun je het beste onkruidborstels gebruiken. Deze zijn een stuk milieuvriendelijker dan chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Bespuiten met bestrijdingsmiddelen. Is het onkruid heel erg hardnekkig? Dan kan een bestrijdingsmiddel toch uitkomst bieden. Deze hebben vaak al effect binnen 48 uur. Een groot nadeel van deze methode is dat het onbedoelde schade aan andere organismen in de tuin kan teweegbrengen. Ga je toch voor bestrijdingsmiddelen, dan kun je het beste een middel op basis van vetzuren kiezen. Deze zijn minder belastend voor het milieu en worden vrij snel afgebroken. Verder is het goed om te weten dat de bladeren van het onkruid worden aangetast, maar de wortels niet. Daarom is een chemisch bestrijdingsmiddel meestal maar een kortdurende oplossing. En houd de middelen ver uit de buurt van vijvers, sloten of open water. Bij afspoeling beschadigen ze namelijk waterorganismen als vissen, libellen en waterplanten.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar!