tuin winterklaar maken
30
okt

Tuin winterklaar maken

Sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt. Je tuin krijgt heel wat te verduren tijdens de winter.
Om schade als gevolg van vorst te beperken en soms zelfs te voorkomen, is het handig om je tuin op tijd
winterklaar maken. Zo zorg je ervoor dat alles in je tuin de winter overleeft. Plus: een goede voorbereiding
bevordert groei en bloei in het voorjaar. Hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen je moet nemen.
Maar je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te doen. Als je op tijd begint, kun je de werkzaamheden
verdelen over een aantal dagen of weken. Zo blijft het ook leuk om te doen!

Wanneer kun je het beste je tuin winterklaar maken?

Op tijd beginnen denk je, wanneer is dat dan? Het is belangrijk dat de grond nog niet te hard en bevroren is. De tuin moet winterklaar zijn vóórdat het begint te vriezen. De eerste nachtvorst kan niet per se veel kwaad aanrichten, maar om beschadigingen aan je begroeiing te voorkomen is het niet handig om nog in de tuin bezig te zijn als het overdag ook al vriest. Het ideale moment is dus rond oktober, als het tussen de vijf en tien graden overdag is. Ook voordelig voor jou: bij deze milde temperaturen in oktober is werken in de tuin
nog lekker.

Niets vergeten? Checklist om je tuin winterklaar te maken

  • Gazon

    Pas als de temperatuur structureel onder de zes graden komt, zal het gras stoppen met groeien. Zolang het gras nog wel groeit, is het belangrijk dit te blijven maaien. Niet te kort: houd een minimum van vier centimeter aan. Verwijder gevallen bladeren in de herfst tijdig. Anders houden ze het zonlicht op je gras tegen en blijft het gazon vochtig. Daarnaast is het slim om vanaf november kalk te strooien, zodat je mosvorming en algengroei vermindert. En als laatste: in oktober kun je het gras bemesten om het steviger en sterker te maken.

  • Planten en bomen

    Planten die niet winterhard zijn kun je het beste naar binnen verplaatsen of beschermen tegen de vorst als je ze buiten laat staan. Een simpele manier hiervoor is om gevallen bladeren in de borders te vegen. Maak deze laag niet dikker dan acht centimeter, want dan kunnen er schimmels ontstaan en komt er ongedierte in te zitten. Een andere manier om planten te beschermen is door ze in te pakken met jute en daartussen wat stro en droog blad. Voor sommige planten en bomen is een wintersnoei nodig. Denk aan druivenplanten, esdoorns, berken, lavendel en hortensia’s.

  • Vijver

    In het najaar kunnen er bladeren in de vijver waaien, die je er op tijd uit moet halen. Doe je dit niet, dan gaan ze rotten, waardoor er gassen vrijkomen in het water. Het zuurstofgehalte in de vijver zal dan dalen en vissen zullen daar niet blij van worden. Verder hoef je je over je vissen geen zorgen te maken: bij temperaturen beneden de zes graden kun je stoppen met voeren. Je vissen zullen in winterstand gaan en het voer niet opeten. Als je dan teveel blijft geven, kan dit voor ongewenste algvorming zorgen. Verder is het handig om een net over de vijver te spannen om bladeren op te vangen en afgestorven delen van vijverplanten te verwijderen. Ook verstandig: wat water uit de vijver pompen, zodat er geen ijsvorming ontstaat.

  • Bloembollen planten

    Nu je toch bezig bent, is het ook een leuk idee om bloemenbollen te planten. Dit is de perfecte tijd van het jaar om dat te doen, zodat je er in het voorjaar veel plezier van zult hebben. Ga voor narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwvlokken of krokussen. Daar krijg je een vrolijke, gekleurde tuin van in de lente!

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve om jouw tuin winterklaar te maken? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar!