05
feb

Wanneer een tuin aanleggen?

Ben je toe aan een gerenoveerde of nieuwe tuin en vraag je jezelf af wanneer het beste moment is om een tuin aan te leggen? Wij leggen het uit.

De herfst is het perfecte moment om een tuin aan te leggen!

Het weer is dan over het algemeen vochtig en de bodem relatief warm. Hierdoor kunnen planten sneller nieuwe wortels vormen. Bovendien zijn bladverliezende planten vanaf november in hun rustperiode. Als je ze in de herfst plant is er nog genoeg tijd voordat het groeiseizoen weer begint. Bovendien zal het groen dan geen schade oplopen tijdens het transport en het planten. Ook wintergroene planten doen het goed in de herfst, omdat het dan koeler en vochtiger is. Daardoor verdampt minder vocht en drogen je planten niet zo snel uit. Bijkomend voordeel van de herfst is dat het genoeg regent, dus als je in het najaar je tuin aanplant hoef je ook niet zo vaak water te geven. Let wel op: vorstgevoelige planten kun je beter in het voorjaar planten, zodat ze al goed op gang zijn voordat ze beïnvloed worden door winterse weeromstandigheden. Tijdens de wintermaanden kun je bomen en planten uit volle grond kopen. Ze worden dan met kluit of wortels en al in je tuin geplaatst. Aangezien je dan niet hoeft om te potten, ben je een stuk goedkoper uit.

Kun je een tuin ook aanleggen in het voorjaar?

Veel mensen denken er in het voorjaar eerder aan om een nieuwe tuin aan te leggen. Er zijn dan immers hogere temperaturen en meer zonnestralen. Een tuin kun je ook zeker aanleggen in het voorjaar, maar houd er dan wel rekening mee dat de bodem nog niet is opgewarmd en het dus langer duurt voordat een plant nieuwe wortels vormt. Vanaf midden maart kun je beginnen met planten. Omdat de kans op uitdrogen in de lente en zomer ook veel hoger is, is het heel belangrijk om planten voldoende water te blijven geven. April en mei zijn de perfecte maanden om je gazon te strooien. Zo krijgt deze nog ruim de tijd om te groeien om er in de zomermaanden heerlijk van te genieten.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om samen met jou een ontwerp voor je tuin te maken en deze aan te leggen!