
Welke planten doen het goed in welke schaduw?
Hoewel veel mensen denken dat planten alleen blij worden van zonlicht, zijn er ook genoeg planten die groeien in de schaduw. Sommige planten staan zelfs liever in de schaduw dan in vol zonlicht. Je moet wel rekening houden met het type schaduw als je gaat bepalen waar je planten neerzet. In deze blog ontdek je per soort schaduw welke planten het goed doen.
Welke planten doen het goed in diepe schaduw?
Diepe schaduw ontstaat op plekken waar de zon amper schijnt. Als een plek nooit meer dan twee uur direct zonlicht per dag krijgt noemen we dat diepe schaduw. Dit komt vaak voor aan de noordkant van huizen, naast een schutting of hoge haag of aan de voet van een muur. De planten die geschikt zijn voor diepe schaduw hebben een groot, donkergroen blad. Denk bijvoorbeeld aan varens, coniferen en klimop. Ook meiklokjes, longkruid, elfenbloem, sneeuwklokjes en sneeuwroem doen het prima in diepe schaduw.
Welke planten doen het goed in lichte schaduw?
Op plekken waar lichte schaduw of halfschaduw is schijnt de zon in de zomer zo’n 3 tot 6 uur. Op dit soort plekken kun je veel planten kwijt. Het liefst hebben ze ochtend- of avondzon en schaduw op het heetst van de dag, in de voormiddag. Dit komt vaak voor in tuinen op het noordwesten of noordoosten. Ook schaduw die onder bomen vandaan komt noemen we lichte schaduw of halfschaduw. De volgende plantensoorten doen het goed met lichte schaduw: primula, helleborus, andoorn, geraniums, guldenroede, camelia, vrouwenmantel, herfstanemoon, hartlelie, maagdenpalm, kamperfoelie en magnolia.
Welke planten doen het goed in droge schaduw?
Tegen een noordenmuur of onder grote bomen is er sprake van droge schaduw. Zelfs voor schaduwplanten zijn dit geen gemakkelijke plekken om te groeien. Bodembedekkers doen het vaak wel goed, mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden. De planten die het wel uithouden in droge schaduw en ook nog eens mooi zijn voor het oog zijn het lelietje-van-dalen, de elfenbloem, de salomonszegel, het labradorviooltje, herfsthooi en vingerhoedskruid.
Welke planten doen het goed op natte en donkere plekken?
Bodembedekkers als de Ajuga reptans, longkruid en hosta’s komen wel weg met natte en donkere plekken. Ook de monnikskap, kerstroos, varen en hartlelie vinden vochtige schaduwplekken geen probleem. Ook grassoorten zoals de Variegata en Aurea zijn ideaal voor natte en donkere plekken. Extra tips voor een natte tuin: meng extra grind in het plantgat, plant je groen op verhoogde bedden, voeg veel compost toe, geef vaker voeding en graaf een poeltje op het diepste punt van je tuin.
Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!