tuinstijl
20
jan

Welke tuin past bij mij?

Vraag jij jezelf dit ook af? Omdat je gaat verhuizen en niet weet hoe je je nieuwe tuin in moet richten? Of misschien heb je al jaren dezelfde tuin, maar wil je nu toch echt eens wat anders? Er zijn veel verschillende tuinstijlen. De keuze voor een bepaalde stijl hangt af van wat je mooi vindt, maar ook hoeveel tijd en moeite je in de tuin wil steken. Bovendien kun je bepaalde elementen uit stijlen combineren om tot de ideale tuin te komen. In deze blog vind je een overzichtje van tuinstijlen om erachter te komen welke tuin bij jou past.

Een klassieke tuin

Een klassieke tuin heeft veel spiegeling en symmetrie. Daarom is er vaak een middelpunt waaromheen veel strakke lijnen gevormd worden. In combinatie met rustige bestrating, verschillende snoeivormen en natuurlijke kleuren ziet een klassieke tuin er vaak rustgevend en romantisch uit.

Een moderne tuin

In een moderne tuin worden moderne faciliteiten en accessoires in het ontwerp samengevoegd. Er is een terras van tegels of stenen met moderne uitstraling en een strak gazon of kunstgras. Ook zijn er vaak waterelementen, moderne tuinverlichting, houten vlonders, een overkapping en een loungeset aanwezig. Ook zie je in moderne tuinen vaker natuurlijke erfafscheiding dan schuttingen. Dit is de tuin die je kiest voor een trendy uitstraling met weinig onderhoud.

Een landelijke tuin

Als je van een robuuste en authentieke tuin houdt, dan is de landelijke tuin een goede keuze. Met prachtige houten meubels, een veranda, halfverharde paden, sfeervolle waterelementen en vaste, groenblijvende planten heb je een tuin met warme uitstraling. Kenmerkend voor een landelijke tuin is ook dat het omringende landschap meegenomen wordt, zodat de tuin opgaat in de natuur. Zo ontstaat een ruim en natuurlijk gevoel.

Een natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin probeer je zoveel mogelijk natuur terug te laten komen en dieren aan te trekken. Bijvoorbeeld in de vorm van een vlindertuin, bijentuin of vogeltuin. Zo ontstaat een levendige tuin vol kleur. Je ziet ook natuurlijke elementen als natuursteen of hout voor het creëren van een pad of vlonder. Ook is er vaak een vijver met allerlei soorten vissen.

Een ecotuin

Voor de echte tuinliefhebbers die graag zelf aan de slag gaan en ontspanning halen uit werken in de tuin is er de ecotuin. Met dit type tuin ben je zoveel mogelijk zelfvoorzienend, want er is een moestuin waarin je naar hartenlust gewassen kunt laten groeien. Ook een mooie overkapping, duurzame bestrating, groene erfafscheidingen en tuinmeubels kunnen niet ontbreken.

Een mediterrane tuin

Om het vakantiegevoel ook naar je eigen tuin te halen bestaat er de mediterrane tuin. Deze is geïnspireerd door de omgeving en landen rondom de Middellandse Zee. Je ziet dan ook warme aardetinten, zonnige muurtjes en waterelementen terug. Ook staan in dit soort tuin bomen zoals de vijgenboom en olijvenboom die het ook prima doen in het Nederlandse klimaat. Verder kunnen kruiden als rozemarijn en lavendel in terracotta potten natuurlijk niet ontbreken voor het complete plaatje en Zuid-Europese sfeer.

Een stadstuin

In een stadstuin heb je vaak beperkte ruimte. Er wordt dan gebruik gemaakt van hoogteverschillen om de tuin optisch groter te laten lijken. Ook wordt er veel kleur en dynamiek gebruikt. Ook groene planten en bloemen kunnen niet missen, zodat jij een groene oase aan rust hebt in een druk gebied.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om samen met jou een passend tuinontwerp te maken!