18
okt

Hoe zet je vissen veilig uit in je vijver?

Vissen in je vijver brengen je tuin tot leven. Het is wel belangrijk om na te denken welke vissen in jouw vijver passen en of de vijver in evenwicht is, zodat je vissen er optimaal in kunnen vertoeven. Lees snel verder voor handige tips!

Welke vissen zijn het meest geschikt voor de vijver?

Er is veel keuze in vissen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Goudvis: de bekendste vijvervis. Goudvissen wroeten graag in de modder maar zijn ook wel aan de oppervlakte te zien.
  • Winde: een sterke, slanke vis met een oranje of blauwgrijze kleur. Ze zwemmen graag aan de oppervlakte, dus je zult ze vaak zien.
  • Blankvoorn: een vis met een oranjeroze tint die ook graag aan de oppervlakte zwemt.
  • Goudelrits: een kleine en beweeglijke vis die graag in scholen zwemt en veel jongen krijgt.
  • Zonnebaars: een vis die heel nuttig kan zijn, omdat hij schadelijke larven en insecten eet.
  • Steur en koikarper: vissen die geschikt zijn voor grote vijvers.

Hoe kun je vissen het beste transporteren?

Transporteer je nieuw gekochte vissen in een zak met water waar perslucht aan toegevoegd is. In de auto kun je de zak het beste plat leggen in een doos, zodat de zak niet gaat rollen. Een doos die je kan sluiten is ideaal, want in het donker blijven vissen rustig. Houd de zak ook zeker uit de zon, want temperatuurschommelingen kunnen impact hebben op de gezondheid van de vissen.

Hoe kun je de vissen veilig uitzeten in je vijver?

Wat je absoluut niet moet doen is bij thuiskomst de zak zo leeg laten lopen in je vijver. De plotselinge verandering van waterwaarden en temperatuur kan zo’n grote schok veroorzaken dat de vissen een zwakkere gezondheid krijgen of zelfs kunnen sterven. Laat je vissen dus altijd geleidelijk wennen aan het nieuwe water! Laat de zak een kwartier in de vijver drijven in de schaduw. Snijd de zak daarna langs boven open en schep wat vijverwater bij de zak. Dit herhaal je 3 à 4 keer met telkens een kwartier ertussen. Pas dan snij je de zak voorzichtig volledig open en laat je de vissen er zelf rustig uitzwemmen.

Moet je de vissen meteen eten geven?

Nee, je kunt beter een dagje wachten. Voer ze de eerste keer voorzichtig en houd in de gaten of alle vissen komen eten. Wanneer het voer na 5 minuten nog steeds niet allemaal is opgegeten, dan is dit een teken dat je de volgende keer minder kunt geven.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om je te adviseren!