08
okt

Waarom is hardhout een aanwinst voor je tuin?

Hardhout is een materiaal waar onze hoveniers graag gebruik van maken. Het is duurzaam en biedt met een beetje creativiteit talloze mogelijkheden. Lees snel verder om meer te weten te komen over dit type hout.

Wat is hardhout?

Hardhout is afkomstig van doorgaans tropische loofbomen uit Zuid-Amerika, Midden Afrika of Azië. De term hardhout is een verzamelnaam voor alle harde en duurzame houtsoorten. Enkele bekende soorten zijn acaciahout, bangkirai huot, azobé, meranti, cederhout en teakhout. Deze verschillen qua duurzaamheidsklasse en waar ze het beste gebruikt kunnen worden. Zo is Bankirai het meest duurzaam en wordt Azobé vaak in de grond en bij palen gebruikt. Keruing wordt vaak toegepast voor tuinschermen en Bankirai en Ipe hardhout als vlonderplank.

Hardhout kan op twee manieren worden afgewerkt: geschaafd of fijnbezaagd. Geschaafd hardhout houdt in dat je je hand over de plank kan halen zonder er splinters aan over te houden. Het is daarom populair bij tuinhuizen en overkappingen voor een moderne en strakke look. Fijbezaagd hout is ruwer en daarmee geschikter voor palen of balken onder een vlonderterras of veranda.

Wat zijn de voordelen van hardhout?

  • Het grootste voordeel van hardhout is dat het duurzaam is. Het wordt daarom veel voor buitenprojecten gebruikt. Houtsoorten worden ingedeeld in klassen die bepalen hoe lang het hout ongeveer mee zal gaan. De meeste soorten vallen in klasse 1 of 2 en gaan minimaal 15 jaar mee. De gemiddelde levensduur van hardhout is 15 tot 25 jaar.
  • Het impregneren van hardhout voor gebruik als tuinhout is niet nodig. Het is dus meteen klaar voor gebruik. Behandelen kan wel en zorgt ervoor dat de levensduur verlengd wordt. dit is in tegenstelling tot hout van naaldbomen (zachthout), waarbij behandeling altijd nodig is.
  • Verder is hardhout zeer geschikt voor veel verschillende constructieve toepassingen, omdat het sterk en veerkrachtig is. Onder andere vlonders, schuttingen, plantenbakken, schuren, overkappingen en tuinmeubilair kan goed van hardhout gemaakt worden.
  • Het is ook onderhoudsvrij en een uitstekende isolator. Hardhout is bestand tegen alle weersomstandigheden en meubilair of plantenbakken kunnen daarom het hele jaar buiten blijven staan.
  • Na verloop van tijd krijgt hardhout bovendien een mooie natuurlijke grijstint.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar om je te adviseren!