10
mrt

Plantencolumn: Kiespijnboom

Szechuan peper of Kiespijnboom:

mooi door al z’n eigenaardigheden!

 

Zanthoxylum similans is een bijzondere kleine boom of meerstammige grote heester met een enorme sierwaarde voor degene die het wil zien.

De gehele plant heeft van onder tot boven stekels op de stam, op het geurende blad en de bladsteel. De stekels op de stam verhouten naarmate de planten ouder worden en deze stekels lijken qua vorm op de hoorn van een neushoorn of een of ander prehistorisch dier. De stekels op de stam worden uiteindelijk een soort knobbels waardoor een grillig effect ontstaat.
Dit geeft de plant een sculpturale uitstraling waardoor je hem ook zeker als fraaie solitaire plant kan situeren met weinig afleiding eromheen.

De bloei is iets minder spectaculair maar de rode bessen die hierna komen maken dat tot ver in het najaar ruimschoots goed. De bessen worden gedroogd en in de Chinese keuken als een soort peper gebruikt. Vers van de plant gekauwd (enkele keren kauwen is genoeg) verdoven de bessen de mond voor circa 10 minuten. Hierdoor is de Nederlandse benaming kiespijnboom ontstaan. De smaak is niet echt pittig maar veroorzaakt bij aanraking met de tong wel een tintelend, prikkelend effect zoals als je met je tong een batterij aanraakt.

De naam Zantoxylum is afgeleid van de griekse woorden Xanthos wat geel betekent en het woord xylon dat voor hout staat. Dit verwijst naar het geel gekleurde hout en de gele kleurstof die uit de wortels gemaakt wordt.

De lange samengestelde bladeren hebben een bijzonder frisse kruidige geur en geven een mooie verkleuring in de herfst. De boom is volledig winterhard en een toevluchtsoord voor vele  vogels door zijn vele doorns. Hij kan een hoogte bereiken van uiteindelijk 3 meter. De bloemkleur is crème en de bloeitijd mei /juni.