04
mrt

Plantencolumn: Papierstruik

Edgeworthia Chrysantha Grandiflora (papierstruik) een
interessante winterbloeier!

 

De Edgeworthia Chrysantha Grandiflora is vooral bekend onder de naam papierstruik. Het is een bijzondere, langzaam groeiende heester en een aanwinst in iedere tuin!

Eigenschappen van de Edgeworthia Chrysanta Grandiflora

Deze bladverliezende heester komt uit China, is zeer winterhard en kan tot 100/150 cm groot worden. Het blad is langwerpig tot eirond (10-12 cm lang) en fris groen van kleur. De onderkant van het blad is zijdeachtig. Herfst bladverkleuring oranje/geel. Vanaf januari verschijnen de eerste bloemen en de bloei  gaat door tot maart.

De bloemen van de Edgeworthia Chrysanta Grandiflora (papierplant) zijn groter en kleuren meer geel/oranje dan de gewone Edgeworthia Chrysanta en hangen in talrijke bloemtrossen aan de kale takken. Een prachtig gezicht in de winter.

De bloemen hebben een heerlijk aangename ietwat zoetige geur en zijn bijzonder opvallend in een kale wintertuin. Aan de uitgebloeide bloemtrossen verschijnen groen/purper gekleurde bessen, en dan volgt het fris groene blad.

Ons advies

Wij adviseren deze Edgeworthia op een mooie – ietwat beschutte – zonnige plaats met goed doorlatende, licht vochtige grond te planten.

Snoeien is alleen nodig als de plant te groot wordt of voor de vormcorrectie. Wij planten deze vaak als solitair in een border met als onderbeplanting Epimedium en een groenblijvende haag op de achtergrond, zodat hij in volle glorie optimaal tot zijn recht komt tijdens de bloei.