19
nov

Tips onderhoudsarme tuin

Wil jij graag relaxen in je tuin, maar heb je niet zo veel plezier in tuinieren? Dan kun je ervoor kiezen om een tuin aan te leggen die zo min mogelijk onderhoud vergt. Zo min mogelijk, want helemaal onderhoudsvrij bestaat niet. Toch kun je met de juiste producten en materialen een tuin ontwerpen die groen én onderhoudsarm is. Peppelhoeve heeft veel ervaring met het ontwerpen en aanleggen van onderhoudsarme tuinen. We helpen jou graag door onze kennis te delen. Met de volgende tips kun jij het ook!  

Begin bij het begin: maak een goed ontwerp

Het begint allemaal met een goed plan. Hoe wil je je tuin inrichten? Heb je grote wensen? Zijn er ook restricties? Denk hier eerst zelf goed over na. Onze hoveniers kunnen je hier natuurlijk ook mee helpen. 

Kies de juiste bestrating

Een fout die veel mensen maken is om een zo groot mogelijk deel van de tuin te bestraten. Want veel tegels = weinig onderhoud toch? Helaas, verkeerd gedacht. Veel bestrating betekent ook veel bladeren vegen, voegen schoonmaken en alg en onkruid verwijderen. Wil je toch tegels? Kies dan voor grote tegels die ingevoegd kunnen worden met voegmiddel. Zo heb je geen last van onkruid dat tussen de tegels groeit. Ook kunnen mieren er dan niet tussendoor kruipen. Je hebt ook bestrating waar algen zich minder makkelijk op kunnen hechten. Als je voor tegels wil gaan, dan zijn keramische tegels de meest onderhoudsvriendelijke optie. Deze zijn niet krasgevoelig maar wel vorstvast. Een goedkoper alternatief zijn betontegels die dezelfde luxe uitstraling hebben. Als laatste kun je nog voor grind gaan. Gebruik dan altijd een onderlaag zoals grindmatten voordat je het grind stort. Zo ligt het grind stevig.

Ga voor kunstgras op je gazon

Wil je graag gras in de tuin? Denk dan eens aan kunstgras in plaats van echt gras. Tegenwoordig is dat niet meer van echt te onderscheiden, maar het hoeft natuurlijk niet gemaaid, bemest en bekalkt te worden. Scheelt je een hoop tijd!

Maak gebruik van bodembedekkers 

Je kunt met veel verschillende soorten materialen de bodem bedekken en zo onkruid voorkomen. Tegelijkertijd creëer je er een groene en natuurlijke look mee. Denk bijvoorbeeld aan maagdenpalm, dwergsimpel, klimop of kattenkruid. Wil je echt voor zo min mogelijk onderhoud gaan? Dan passen grind, schelpen of schors goed in jouw tuin. Naast bodembedekkers voor je borders kun je ze ook tussen je bestrating aanleggen. Dat zorgt voor een speels effect.

Kies bij voorkeur voor houten tuinafscheiding

De juiste tuinafscheiding zorgt niet alleen voor privacy, maar kan je tuin ook onderhoudsvriendelijker maken. Een schutting van hardhout heeft een langere levensduur en heeft minder onderhoud nodig dan geïmpregneerd hout. Als je een groene haag toch mooier vindt, kies dan een Hedera haag die niet ieder jaar gesnoeid hoeft te worden.

Neem veel dezelfde vaste planten

Om het voor jezelf overzichtelijk te houden en onderhoud te beperken, is weinig variatie in de soorten planten in je tuin een must. Verschillende soorten hebben namelijk allemaal een ander onderhoudsschema. En weinig variatie hoeft helemaal niet saai te zijn! Met een slimme combinatie van onderhoudsarme vaste planten kun je genieten van een bloeiende tuin zonder al te veel werk. Vaste planten hebben de voorkeur boven eenjarigen, want die gaan aan het einde van het jaar dood en moeten dus steeds vervangen worden. Het advies voor een onderhoudsarme tuin is tien planten per vierkante meter. En wat voor planten? Wat dacht je van zonnehoed, geraniums, leliegras, of de Japanse aster? Een levendige tuin zonder veel onderhoud: het is zeker mogelijk!

Begeleid het water in de tuin

Het afvoeren van regenwater in je tuin is belangrijk voor zowel de bestrating als de planten. Je voorkomt hiermee groene aanslag en verzakking van de tegels. Ook kun je de beplanting aanpassen op waar je het regenwater in je tuin naartoe leidt. Dan weet je zeker dat de planten niet te droog of te nat staan. Met de juiste planten op de juiste plaats is water geven bijna niet nodig.

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve om jouw tuin onderhoudsvriendelijk te maken? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar!