11
dec

Wanneer moet je snoeien? Een advies per seizoen

Planten, bomen en struiken moeten regelmatig gesnoeid worden om een verzorgde tuin te behouden. Snoeien zorgt ervoor dat je tuinbegroeiing in model blijft, wildgroei voorkomen wordt en alles beter bloeit. Er zijn verschillende momenten in het jaar wanneer je je tuin kunt snoeien. Dit kan verwarrend zijn. Want wanneer moet je nu die ene struik of boom aanpakken? Wij helderen het voor je op met een advies per seizoen.

Snoei ABC bomen, hagen en heesters in het najaar

De herfst is de ideale snoeiperiode voor de ABC bomen (esdoorn, berk en haagbeuk) en notenbomen. Als je deze namelijk in de winter snoeit gaan ze bloeden. Nu de bladeren eraf zijn, kun je beter zien welke takken er weggehaald moeten worden. Bovendien gaan je bomen zo probleemloos de winter door. Hagen zoals coniferen kun je nu ook aanpakken om ze te beschermen tegen de koude. Neem ook vaste planten mee die ziek of aangetast zijn door insecten of schimmels. Als laatste snoei je in het najaar de meeste struiken, ook heesters genoemd. Hoe korter je ze snoeit, hoe minder vatbaar ze zijn voor losrukken door de wind.

Wintertijd is bomen snoeitijd

Tijdens de winter kun je de meeste andere bomen snoeien, omdat ze dan in rust zijn. Let wel op dat je ze niet snoeit als het vriest, want dan groeien de snoeiwonden niet goed dicht en is de boom vatbaar voor schimmels. Van de fruitbomen kun je de appelboom, perenboom en druif onder handen nemen. Knip oude takken weg en verwijder ze altijd op tien centimeter van de stam.

Snoei de laatste fruitbomen en najaarsbloeiers in het voorjaar

In het voorjaar snoei je de laatste fruitbomen zoals de kersenboom, pruimenboom, perzik en abrikoos. Verder snoei je ná de vorst heesters die na juni gaan bloeien, zoals de vlinderstruik, roos en lavendel. Als je de takken van deze najaarsbloeiers namelijk voor de vorst snoeit, beschadigen de ingevroren takken in de winter. De kans is groot dat ze dan niet meer te herstellen zijn. Heesters die in de lente bloeien kunnen het beste worden gesnoeid nadat ze uitgebloeid zijn. Dan heb je ook het volgende voorjaar weer bloemen. Siergrassen en bamboe kunnen ook in het voorjaar worden bijgewerkt.

Geniet van je tuin in de zomer en werk eventueel haagplanten en uitbloeiers bij

De zomer is vooral de tijd om te genieten van je tuin. Er hoeft dus weinig te gebeuren. Wat je wel nu in kan korten zijn haagplanten zoals de Taxus, Buxus, Liguster en Hulst. Ze lopen hierna namelijk altijd weer uit. Ook kun je uitgebloeide bloemen en planten verwijderen, zodat er meer nieuwe knoppen worden aangemaakt.

 

Hulp of advies nodig van de hoveniers van Peppelhoeve? Bel ons op 0413 475 286 of mail naar tuinstyling@peppelhoeve.nl. Wij staan voor je klaar!